1. Du är här:
  2. Alla jobb på hela världen
  3. Gigajob Finland
  4. Bedrägeri i jobbportaler
 
 

Akta dig för bedrägeri!

spacer Skydda dig mot bedrägeri

Hur du effektivt kan skydda dig mot falskspelare!


Det största antalet intressenter på Gigajob är seriösa och pålitliga. Men tyvärr finns det även en liten minoritet av fräcka internetbedrägare som försöker utnyttja internetportaler som exempelvis jobbportaler för sina kriminella handlingar. Detta kan du bara skydda dig själv mot! Vi ber dig därför om att läsa nedanstående tips nogrannt. Bästa skyddet mot falskspelare är din sunda misstro. Låt dig inte luras och skydda dig mot de mest vanligaste tricken!

Trick 1 "Finansagent" sökt för penningtvätt
Kategori: väldigt farligt, oftast väldigt hög skada

spacerSåhär fungerar tricket: Du har säkert hört talas om "Phishing". Här får du e-mail som du inte bett om och som förment skickas av din egna bank. I e-mailen blir du frågad om att utan alla förevändingar logga in på onlinebanking. Faktiskt hamnar du med den nedanstående länk inte på din banks websida men på websidan av bedrägare. Personliga uppgifter som du anger på denna websida sparas av de krimenella och används till att göra uttag från ditt konto. Om bedrägaren bara skulle överföra pengarna till sitt eget konto, så hade det nog varit ganska enkelt att komma på dem. Men tyvärr är de mycket mer raffinerande. De värvar (t.ex. via spam-e-mail eller annonser i jobbportaler) Leider gehen sie weitaus raffinierter vor. Sie werben (z.B. über Spam-E-Mails oder Anzeigen in Jobbörsen) fria medarbetare som de kallar "finansagenter" eller liknande. Dessa får uppdraget att skicka på ditt girokonto ingående batalningar (nämligen: pengarna som har blivit stulen av phishing-offret) till en viss person (i t.ex. St.Petersburg). För överföringar av detta slag kräver de vanligtvis överdådiga provisioner (inte sällan 10 % och mer). "Finansagenten" blir sagt att han är en medarbetare av en verksamhet inom finanstjänster. Til slut är "finansagenten" lika skadad som phishing-offret: de egna pengarna är borta, pengarna av phising-offret får han inte behålla och åklagarmyndigheten kommer att inleda utredningar för internetbedrägeri, medverka till penningtvätt och bryt mot kreditupplysningslagen.

Såhär kan du skydda dig: Radera phising-e-mails direkt och oläst. Godta aldrig erbjudanden där du ska få betalt för att överföra pengar.
Trick 2 "Betala först"-tricket
Kategori: farligt, delvis hög skada

Tricket fungerar så här:spacer Du blir erbjudit ett bra jobb men skall först betala en viss penningsumma; t.ex. en förmedlingsavgift, avgifter för ett internet eller databank-inlägg, för infomaterial oder broschyrer, für speciell software (som du förment behöver för ett hemmajobb), för en introduktionsseminarium, en medlemsavgift, "garanti" eller "oöverkomliga avgifter" osv. Men när du har betalat är dina pengar borta och en kontakperson kan inte nås.

Såhär kan du skydda dig: En seriös platsannonserande kräver aldrig någon betalning i förväg. Sådana fräcka fodringar borde du ignorera och helt enkelt inte betala.
Trick 3 Det "Dyra telefonnummer"-tricket
Kategori: farligt, delvis häg skada

spacerSåhär fungerar tricket: Du blir först erbjuden ett bra jobb. Men för närmare information måste du ringa till ett tvivelaktig telefonnummer. Genom att ringa till 0190-, 0900-telefonnummer eller utländska riktnummer kan det uppstå avsevärda extra kostnader. Till slut har du en hög telefonräkning och bara hört ett meddelande på din telefonsvarare - utan att ha kommit ett intressant jobb ett steg närmare.

Såhär kan du skydda dig: En seriös arbetsgivare kräver aldrig att du ansöker om ett jobb eller vill informera dig via ett dyrt telefonnummer. Sådana annonser bör du bara ignorera och inte ringa till.
Trick 4 Det "Snöballsystem"-tricket
Kategori: oftast oseriös
Såhär fungerar tricket: Det känns som en saga. Du värvar lite folk som sedan också värvar för ytterligare personer och som alla säljer några bra produkter eller tjänster och alla tjänar kraftigt. Men som med kedjeprev fungerar principen sällan i praktiken och till slut är (minst) en den dumma - i värst fall du själv.
spacer Din misstro bör särskilt väckas när produkten eller tjänsten själva inte är värdefulla eller prisvärdiga, när betalningen enbart sker på provisionsbasis - eller om det skall åtas några (finansiella) insatser i förväg. I Oftast handlar det vid sådana distributionstjänster bara om att sälja överdrivet dyrt jox till vänner eller släktingar - i det felaktiga hoppet att nångång själv ha en fördel av det. Men det funkar bara väldigt sällan.

Såhär kan du skydda dig: Försiktighet vid produkter inom multi-level-marketing (MLM), network-marketing, säljorganisationer och snöballsystem. Detta är marknad för proffs. Här finns det förutom ett fåtal seriösa företag desvärre också många svarta får. Var misstänksam och kontrollera alla erbjudanden nogrannt. I värsta fall: Ta hellre avstånd!
Ytterligare tecken på ett oseriöst jobberbjudande
  1. • Oklara eller ofullständiga uppgifter om typ av arbete och arbetsområde ("ingen försäkring", "bra succéekoncept" usw.)
  2. • Oklara uppgifter om arbetsgivaren (inget företagsnamn, inget namn på branschen)
  3. • Hägtravande, orealististika löften: "hög lön för lite jobb", "Fördubbla din lön" usw.
  4. • Särskilt försiktig bör man vara med jobberbjudanden inom sektorer som förment är bra betalda, t.ex. jobb på oljeplattformer, utlandsjobb (t.ex. i golfstaterna), hemmajobb eller extrajobb med "drömlika löner" osv.

    • Särskilt skeptisk bör man vara när det gäller jobb som bara låter för bra för att vara sant: t.ex. att få betald för att se på TV, bli testkörare för bilfirmer, bli titelsida-modell osv.